Unge skal have plads til at være sårbare

Uanset hvilken generation, man er, var der noget at komme efter på årets LederOase. De "perfekte" unge har brug for en ældre generation, der viser interesse og tør spørge ind til, hvordan det egentlig går.

Foto: Helene Lilleøre, Linette Christensen og Jeppe Sørensen

Når man regnfugtig træder ind ad trædørene i Karlslunde Strandkirke er det summen af stemmer og duften af kaffe, der først rammer en. Der er godt fyldt op i foyeren, hvor folk rækker til om det lange kaffebord for at få en dampende kop, inden lørdagens første taler ungdomsforsker Søren Østergaard lægger ud i kirkesalen.

Årets LederOase handler om de unge. Om hvordan der er brug for åndelige forældre, som tager ansvar for unges tro og trivsel. Og om kirkens rolle i forhold til den næste generation.

I kirken er det vigtigt at tale om de vigtige ting. Unge har ikke så mange at være helt ærlige med.

- Søren Østergaard, taler på LederOase

Spørg "hvorfor?"

Søren Østergaard, leder af forskningscenteret CUR, forklarede, at unge i dag har meget høje forventninger til sig selv, og at det perfekte er blevet normalt. Samtidig er det et generelt billede, at unge kun har få steder, hvor de kan være ærlige og sårbare.

”I kirken er det vigtigt at tale om de vigtige ting. Unge har ikke så mange at være helt ærlige med. De har brug for et rum for refleksion, siger Søren Østergaard og anbefaler, at forældre og ledere i højere grad spørger de unge, hvordan de har det. Derudover skal der være plads til at spørge ”Hvorfor?” for at skabe plads til refleksion og eftertanke i samtalerne.

Perfektion og skam

Over sandwichene i frokostpausen fortæller 24-årige Helene Lilleøre og 23-årige Linette Christensen fra Byens Valgmenighed, at de kunne genkende flere af ungdomsforskerens pointer.

”Man vil gerne gøre sit bedste og fremstille sig selv perfekt, men man er jo ikke perfekt. Vi skal kunne håndtere den skam, det giver,” forklarer Helene Lilleøre, der med et team leder et fællesskab af studerende i Byens Valgmenighed.

Snakken falder på forskellige modbevægelser på sociale medier, hvor nogle blandt andet viser deres uperfekte krop ærligt frem.

”Det er fedt med modbevægelser, men man kan jo stadig selv sidde med ambivalente følelser. Hvordan kan vi lære at holde af det uperfekte og se det smukke,” spørger Helene Lilleøre, der sammen med de andre ledere ønsker at skabe plads til sårbarhed og åbenhed i fællesskabet af studerende. Det gør de blandt andet ved, at alle bliver spurgt om, hvad de er taknemlige for. Og hvad de ønsker bøn for.

”Som leder kan man være et eksempel ved at være sårbar og konkret, når man selv bliver spurgt,” forklarer Helene Lilleøre, der sammen med Linette Christensen efterspørger flere voksne, der vil følge dem.

”Mange af os i 20’erne kæmper for at få åndelige forældre og voksnes opmærksomhed. Det er vigtigt, at de ser de unge,” understreger Linette Christensen, som er med i bestyrelsen for Børne- og UngdomsOase.

Vi skal opmuntre de unge til at turde springe ud i livet, for Gud skal nok gribe dig. Samtidig er der tydelige steder, hvor vi skal turde være modkultur.

- Jens Peter Vrist, taler på LederOase

Mod til modkultur

Efter pausen opmuntrer viceskoleleder på Jakobskolen i Aarhus, Jens Peter Vrist, deltagerne til at turde tale om etiske valg og fravalg med unge mennesker.

”Vi skal opmuntre de unge til at turde springe ud i livet, for Gud skal nok gribe dig. Samtidig er der tydelige steder, hvor vi skal turde være modkultur,” siger Jens Peter Vrist.

Et rummeligt "nej"

Som far til børn på en friskole uden kristen profil kender 33-årige Filip Buch Dahl det at skulle tage stilling på en række etiske områder.

”Vi skal være rummelige, men tør vi melde ud, når der er noget, vi ikke gider? Eller tør vi spørge ind til det? Kan vi sige nej i rummelighedens navn,” spørger Filip Buch Dahl, der er en del af Odder Frimenighed, og nævner eksempelvis mindfulness som et konkret dilemma.

Vis oprigtig interesse

LederOases yngste taler er den 23-årige stud.theol., Rasmus Jonstrup Hansen, som har skrevet bogen ”Gymnasietro” om at være kristen i gymnasiet.

”Vis de unge oprigtig interesse, og vis dem et ærligt liv med dybde,” siger han og understreger, at unge i dag efterspørger ældre forbilleder.

Samtidig opfordrer Rasmus Jonstrup til, at kirken bliver ved med at pege hen på Jesus og holde fast i, at der findes rigtigt og forkert.

Jeg er lidt sky i forhold til at tale om tro, men jeg bliver inspireret til at give den lidt mere gas og vise mere mod.

- Jeppe Sørensen, 18 år

Give den mere gas

I en af pausernes obligatoriske toiletkøer fortæller 18-årige Jeppe Sørensen, der selv går på gymnasiet, at han er blevet inspireret af at høre Rasmus Jonstrup Hansen.

”Jeg er lidt sky i forhold til at tale om tro, men jeg bliver inspireret til at give den lidt mere gas og vise mere mod,” fortæller Jeppe Sørensen, der er med til at lede en Rock Solid-børneklub i Kolding Valgmenighed. Børnene er 10-13 år.

”Det giver mig meget, at jeg kan være sammen med børnene og bidrage med noget. Jeg kan fjolle, men også være seriøs og være med til at tale med dem om noget meget vigtigt, understreger han.

Det er velgørende, at unge beder os om noget og forventer noget af os. Som gammel tænker man nemt, at "de har ikke brug for én".

- Irene Nielsen, 69 år

Der er brug for ældre

I den anden ende af aldersskalaen er der også inspiration fra talerne.

”Det er velgørende, at unge beder os om noget og forventer noget af os. Som gammel tænker man nemt, at ”de har ikke brug for én”,” siger 69-årige Irene Nielsen fra Silkeborg Oasekirke.

Hun bliver suppleret af 72-årige Anna-Grethe Østergaard fra Kvaglund Kirke.

”Det er rart at høre, at bedsteforældre betyder så meget.”

Kirken har unik mulighed

Jesper Oehlenschläger og Niels Peder Nielsen talte også på LederOase, og med 214 deltagere var der mange, der hørte om den næste generation.

Generalsekretær Ruben Dalsgaard var meget tilfreds med arrangementet.

”Vi fik på mange måder det, vi gik efter. Vi har forstået mere og fået udvidet vores hjerte for de unge. Og jeg tror mange voksne og endda seniorer blev opmuntret over at opdage, at det faktisk er muligt at være en livgivende ressource for unge, og at kirken virkelig har noget relevant at tilbyde generation Y og Z, siger han.

 

Deltagerne kom fra 18 forskellige oase-netværksmenigheder, og derudover var der 40 deltagere fra andre kirker.