Er klimakampen bare et nyt ungdomsoprør?

Hver fredag demonstrerer en gruppe foran Christiansborg. De kæmper for en bedre jord. Vi har mødt tre unge mennesker, som fortæller deres historier om, hvorfor de stiller op i klimakampen.

Klimademonstration foran Christiansborg

I denne artikel kan du læse om tre unge, der kæmper for en bedre jord ved at demonstrere ugentligt foran Christiansborg. Er klimakampen et nyt ungdomsoprør? Er det overhovedet kun for unge? Det er nogle af de spørgsmål, vi bearbejder i artiklen gennem de unges overvejelser og tanker om klimakrisen. 

Det er endnu en fredag med demonstration foran Christiansborg. Der er mødt omkring 25 mennesker op med bannere og skilte. Alt fra folkeskoleelever til gymnasieelever, studerende, pensionister og enkelte i arbejde. De møder trofast op hver uge for at konkretisere et opråb til politikerne om at tage de gode valg. Her synger de fredelige sange om den danske natur og “Jeg er så glad for min cykel”. På skiltene står budskaber som “There is no planet B” og “Save The Planet”. Vi har mødt tre forskellige mennesker, som fortæller deres historie om, hvorfor de står her. 

Rikke er gymnasieelev og går i 1.g. Hun har været engageret i demonstrationerne siden 2018.

Hvordan kom du til din første demonstration?

”Jeg havde et morgenmodul fri, og så sagde min veninde, om vi ikke skulle tage til København for at strejke, fordi vi havde set Greta Thunberg i medierne, og så havde vi tænkt over, hvad vi så skulle gøre. Jeg havde en historiefremlæggelse, der var vigtig, men min veninde sagde: Rikke, det er klimaet, det er nu! Så tog vi af sted sammen.”

Rikke har en del fravær fra gymnasiet på grund af demonstrationerne. Halvdelen af hendes lærere støtter hende i, hvad hun gør, den anden halvdel gør ikke. På samme måde med vennegruppen. ”Mine forældre er utroligt støttende,” fortæller Rikke.  

Hvem er demonstrationerne et opråb til?

”Det burde være sket før. Der skal ske noget nu. Jeg vil have handling nu. Hvis det betyder, at jeg skal strejke fra min skole for at få opmærksomhed, så er det det, der skal til. Så det er derfor, jeg står her.”

”Jeg er træt af at svine mine forældres generation til, selvom det også er deres skyld, at der ikke er kommet fokus på det før. Det her er et opråb til politikerne, det er dem, der kan redde os nu ved at tage de rigtige beslutninger.” 

Læs også: På vej mod et grønnere DanskOase

Kasper er museumsinspektør på Museet for Søfart. Derudover er han aktiv i den Grønne Studenterbevægelse og var fuldtidsaktivist i efteråret og vinteren, indtil han fik fuldtidsarbejde. Han afspadserer for at kunne demonstrere og besvarer telefonopkald, mens han er af sted. 

Folk ønsker ikke umiddelbart at gøre noget dårligt for planeten, men de er simpelthen ikke oplyste om tingenes tilstand.

Hvordan kom du til din første demonstration i efteråret?

“Jeg manglede et forum at gå ind i med mine bekymringer. På historiestudiet havde jeg lært om, hvor slemt det stod til, og jeg manglede derfor et sted at kanalisere min frustration hen. Den Grønne Studenterbevægelse var det sted, jeg kunne gøre det.” 

Hvem er det her et opråb til?

“Først og fremmest et opråb til at få politikerne til at forstå, hvor vigtigt det er. Samtidig ønsker vi at skabe bevidsthed i befolkningen, og vi oplever også, at flere og flere er bekymrede. Man får politikerne til at rykke ved at lave folkelig opbakning.” 

Hvad er det, der samler de unge om det her emne?

“Det, der desværre får de unge til at samles, er frygt for deres fremtid. Alle de unge generationer har fået undervisning i skolen om klimaforandring, men alle dem, der er ældre, dengang de gik i skole, var det ikke noget, man talte om. Folk ønsker ikke umiddelbart at gøre noget dårligt for planeten, men de er simpelthen ikke oplyste om tingenes tilstand.”

Susie studerer Kommunikation på Københavns Universitet. Hun har været engageret i Den Grønne Studenterbevægelse siden 2018 og er presseansvarlig for klimastrejken.

Klimakampen er for alle generationer. Folk vil rigtig gerne have, at det er et studenteropråb, men det er det jo ikke.

Hvad var grunden til, at du engagerede dig i Den Grønne Studenterbevægelse?

”Vi var på vej mod jul, og jeg synes, at traditionelle tider er sindssygt svære, fordi de bare er så manifesterede i overforbrug, overdådighed og bare alt, alt for meget og alt andet end hvad det burde handle om, hvilket er fællesskab og hygge og familie og den slags ting.” Susie snakkede med sin far om, hvad hun kunne gøre, og han opfordrede hende til at gøre noget ved det og gå ud på barrikaderne. Så Susie gik med i en demonstration dagen efter.

Hvem er demonstrationerne et opråb til? 

“Det er helt klart til politikerne… Vi vil gerne skubbe politikerne og faktisk hjælpe dem, som vi ved, gerne vil kæmpe for et grønnere Danmark. Men for mig handler det også virkelig meget om det her fællesskab, der er omkring det.”

Er klimakampen et ungdomsoprør? 

“Klimakampen er for alle generationer. Folk vil rigtig gerne have, at det er et studenteropråb, men det er det jo ikke. Som I kan se, er det også et bedsteforældre opgør, og der er også forældre... Vi er mange unge, som vælger kød og fly fra, men også sindssygt mange som vælger flyrejser til af unge. Der er både og i alle generationer og alle steder i landet også. Vi er vant til, at de unge går i front, og det er den historie, der er blevet fortalt.” Susie mener at unge kan være hurtigere til at mobilisere sig i forhold til forældre, og at det derfor kan ligne et studenteroprør, men rigtig mange bedsteforældre, medier, forældre og folkeskoleelever, har engageret sig i klimakampen. 

Tre unge sætter her ord på, at klimakampen er alles kamp. De unge går foran drevet af en frygt for klodens fremtid og fordi, de har mod til og mulighed for at mobilisere sig. Men det er en sag, der vedrører os alle. 

Historien lærer os, at aktivisme, oprør og udkast til samfundsforandring gennem tiden har knyttet sig til ungdommen - måske netop derfor, vil vi gerne gøre klimakampen til et nyt ungdomsoprør. Men klimademonstrationer og opråb til politikere har en langt bredere opbakning i befolkningen. Det bliver tydeligt denne fredag foran Christiansborg. Klimakampen har ingen nedre eller øvre aldersgrænse. Den tilfalder os alle.