Corona tændte lys i en gammel tradition

Familien Fomsgård har pustet nyt liv i den gamle Lucia-tradition på villavejen i Gjern. De spreder glæde og lys i mørket sammen med vejens børn. Konceptet er nemt at kopiere.

Hen over havregrynene en fuldstændig normal hverdagsmorgen på Tingbakken i Gjern fik familien Fomsgård en idé. De var trætte af, at alle arrangementer de glædede sig til blev aflyst på grund af Corona. De blev ramt af, hvor trist vintertiden så ud til at blive. 

Særligt aflysningerne af halloween på Tingbakken, hvor børnene normalt går rundt fra hus til hus og spørger om slik eller ballade? og julemarkedet på friskolen Klippen, hvor den yngste af familiens fire børn stadig går, plejer at bidrage med et ekstra skud julestemning og -hygge, ramte hårdt. 

De traditioner står stærkt for familien, som arrangementer der dyrker naboskabet, nærværet og hyggen. Hvor aflysningerne betyder, at der ikke er mange arrangementer at se frem til i vinteren, brændte familien for at gøre noget, der kunne give forventning og glæde tilbage til nabolaget. 

Et ønske om at sprede glæde

Familien talte om, at selvom vinteren altid kan synes lidt trist og mørk, så er den det særligt i år, når man skal begrænse sin sociale omgang og holde afstand til venner og familie. Ønsket om at gøre noget for dem selv og andre kaldte en næsten ti år gammel idé frem. 

Dengang højene på Tingbakken endnu kun bestod af nogle få nybyggerhuse og udstykkede grunde gik børnene et luciaoptog rundt på de små veje i kvarteret, og det fik de lyst til at arrangere igen. 

Området er nu vokset og det samme er behovet for at bringe lys ud til folk, og det stod klart for familien, at netop et luciaoptog var, hvad situationen kaldte på. 

For Jonna og datteren Olivia på 17 år var der ikke langt fra tanke til handling. Et Facebookopslag blev forfattet og delt på gruppen for Tingbakken, og straks væltede det ind med tilmeldinger. Hurtigt var der 22 børn mellem 4 og 13 år tilmeldt til at gå luciaoptog.

Olivia og Jonna

Medvind fra naboer

Projektet har mødt stor opbakning i lokalsamfundet. Nogle har opfordret deres børn til at deltage, nogle glæder sig bare rigtig meget, og andre har tilbudt hjælp til at samle tomme syltetøjsglas sammen til at sætte lys i. Glassene vil nogle større drenge gå bag optoget med i en trækvogn og stille et i hver indkørsel, “Det er da i bogstaveligste forstand at bringe lyset ud til folket” siger Jonna, der har et ønske om at give et budskab om julefred og glæde til alle naboerne på Tingbakken.

Jonna og Olivia har lånt luciadragterne og kransen af Silkeborg Oasekirke, og der er på forhånd blevet aftalt et tidspunkt, hvor optoget går afsted, så alle beboere kan stille sig i deres indkørsler eller haver og opleve luciaoptoget gå syngende forbi. På den måde bliver det muligt for alle at deltage i festlighederne på så god afstand, som de selv ønsker.

Lucia i en coronatid

Med restriktioner der kan ændre sig fra dag til dag, sørger Jonna og Olivia for, at der gode og sikre forhold, når de mødes med børnene og øver. Når de samles foregår det i familiens carport, hvor det er nemt at holde god afstand til hinanden, der sprittes af og på luciadagen medbringer børnene selv deres egne lys.

“Mange er blevet ensomme og utrygge i coronatiden, og så er det dejligt at planlægge noget, som folk kan glæde sig til” siger Jonna, der er glad for at stå for et arrangement, der ikke bliver aflyst på grund af corona.

“Vi vil så gerne bringe glæde rundt til folk og lyse op i den mørke tid” fortæller Olivia, der selv var deltager i optoget sidste gang for ti år siden.

Det er et arrangement, der bringer alle sammen på tværs af aldersgrupper. Fra børnene der kan gå med i optoget, til forældrene og de ældre, der kan nyde lyset, hyggen og sangen, når optoget bevægerne sig gennem gaderne.

Det er nemt at kopiere

Hvis man lytter til Jonna og Olivia, så er der ikke mange ben i at arrangere et luciaoptog, det vigtigste er egentlig, at der er nogle børn, der har lyst til at deltage. 

Selv har de haft nem planlægning ved at bruge den lokale Facebookgruppe til at invitere til at deltage, og så har de brugt en nylavet gruppe til at kommunikere øvedatoer og restriktioner ud til dem, der har tilmeldt sig. Har man ikke mulighed for at låne sig til luciadragter, kan det også nemt klares med et hvidt lagen og alle kan have sit eget lys med.

Særligt enkeltheden i arrangementet synes Jonna og Olivia understreger vigtigheden i at gøre det, fordi det er så nemt — men giver alligevel så meget glæde og en følelse af at være sammen, og de opfordrer alle, der har mulighed for det, til at gøre det samme.

Tjekliste

Inspiration til Facebookopslag