Børneværkstedet

På SommerOase 2012 fik Merete Heldt et stærkt kald til at starte et tilbud op for de børn, der ikke passer ind i den store BørneOase. Det blev til Børneværkstedet - Hvor det sårbare og det kraftfulde mødes.

Merete Heldt er til daglig ansat i Silkeborg Oasekirke som leder af børneområdet og som netværkskoordinator i det diakonale arbejde. Fotograf: Jesper Rais.

Dér, hvor børn er magtesløse eller ikke lever op til det, der bliver forventet, eller dømmes ude af samfundet eller andre store grupper - dér er det som om, at Guds lys stråler særligt klart.

Merete Heldt sidder en formiddag i december ved et veldækket morgenbord i hendes hyggelige vinterstue, hvorfra der er en fantastisk udsigt over naturskønne Gjern. Emnet er SommerOase og børn.

”Aldrig før har jeg fået så stærkt et kald, som lige præcis på den græsplæne”

- Jeg havde ikke gået og overvejet det længe, men havde ofte tænkt, at det var mærkeligt, der ikke var nogen, der gjorde noget. Jeg havde bare ikke selv haft overskud til at starte noget op – før 2012…, fortæller Merete og forsætter :

- Under indskrivningen i BørneOase teltet så jeg en far med en dreng på armen. Børnelederne havde været ude at hilse på ham og kom hen til mig og fortalte, at drengen var lidt forstyrret og ikke havde det ret godt. Jeg talte med drengens far Johnny, som forklarede, at hans søn Patrick havde ADHD. Han fik en del medicin og var meget utilpas på det tidspunkt. Sammen konstaterede vi, at det her ikke var godt for Patrick. Johnny spurgte, om ikke vi havde andre steder de kunne gå hen? Jeg sagde : ”Nej, det har vi desværre ikke.” Så stod jeg bare der og så, at Johnny pludselig løb ned over græsplænen efter Patrick, som havde løbet sin vej. Lige dér talte Gud bare så stærkt til mig. Jeg vidste bare, at det her ikke var okay. Det var første gang denne familie var på SommerOase og deres første møde med BørneOase i det hele taget. 

”Der bliver et tilbud om noget andet”

- Det stod pludselig helt klart for mig. Jeg følte en stærk indre tilskyndelse, som jeg bare blev NØDT til at reagere på.

Merete tog straks fat i Michael Sjælland (daværende konferenceleder, red.) og skitserede problematikken for ham. Michael bekræftede, at det faldt fuldstændigt i tråd med noget af det, som staben havde bedt om gennem længere tid og gav hermed opbakning til projektet. Merete vendte oplevelsen med sin mand Olav i forteltet, og de besluttede, at det her skulle de gøre sammen.

- Vi fik hyret vores søn Jakob som ungeleder sammen med nogle af hans venner, siger Merete. - Sammen tog vi i Stark og fandt noget materiale, vi kunne starte op med. Det var en fuldstændig spontan opstart !

Børneværkstedet startede op i pedellens værksted med en skøn og broget børneflok, heriblandt Patrick.

At reflektere Guds kærlighed i en nænsom struktur

Børneværkstedet er for børn, som er særligt sensitive, eller børn, der bare har brug for mere ro, nærhed samt en tydeligere struktur, end der er på BørneOase.

- Vi går ikke ind i diagnosespørgsmål, men vi prøver at se hvert enkelt barn, som det er og prøver at reflektere Guds kærlighed så godt, som vi kan, siger Merete. 

Programmet i børneværkstedet kører parallelt med BørneOase og tager udgangspunkt i samme tema og indhold. Blot forenklet og i en nænsom struktur.

- Noget af det, jeg selv holder mest af, er, når vi sidder i rundkredsen og beder sammen. Bøn er ikke antallet af pæne ord i en lang række, det er nærværet med Gud. I bønnen har vi ofte oplevet, at børnene sætter ord på ting, som måske ellers ikke var kommet frem. Fx da en dreng bad for sin far, der er alkoholiker og satte ord på sit savn og sin smerte, nævner Merete og forsætter :

- Det er fantastisk at se – ikke kun glæden i disse børns øjne, men også i forældrenes øjne, som afleverer og henter dem igen. Nogle fortæller, at de muligvis ikke ville være kommet på SommerOase, hvis ikke der havde været det her tilbud. ⊲

Sårbare unge blev ressourcepersoner

Merete’s nød og passion for denne målgruppe er tydelig :

- Gud elsker alle børn – ikke kun dem der kan. Når vi rækker ud til en gruppe sårbare børn og unge, er det som om vi fra tid til anden får lov at opleve Guds kraft udfolde sig i magtesløshed. Dér, hvor børn er magtesløse eller ikke lever op til det, der bliver forventet, eller dømmes ude af samfundet eller andre store grupper - dér er det som om, at Guds lys stråler særligt klart.

Merete fortæller videre :

- Jeg kender det fra mit eget liv. Der hvor jeg er mest sårbar, mest afmægtig, det er dér, Jesus møder mig med sin opstandelses kraft. Derfor fylder det mig med konstant forundring og nyt håb at arbejde med disse skønne børn !

Én af de oplevelser, der står stærkest for Merete fra Børneværkstedet i 2014, var at se, hvordan en lille gruppe ungeledere var sammen med de sårbare børn.

- Disse fire ungeledere, som vi mødte på pladsen, havde heller aldrig følt sig som en del af fællesskabet på SommerOase, men de blev ressourcepersoner ind i det her arbejde. Det var fantastisk at se, hvordan de i deres egen sårbarhed rakte ud til disse børn, som havde det på samme måde. Jeg føler mig så lille og ydmyg, når jeg – lige midt i sårbarheden – får lov at ane, hvor stor Guds nåde og barmhjertighed er, slutter Merete.

Merete og Olav vil gerne kontaktes af folk, der er interesseret i at lede eller hjælpe med arbejdet omkring Børneværkstedet 2015 på : merete.heldt@gmail.com

Sagt af forældre med børn i børneværkstedet

 ”Vi er meget taknemmelige for, at Børneværkstedet findes. Patrick har ADHD og fylder meget i vores hverdag. På SommerOase ville vi ikke kunne gøre andet end at skiftes til at være i campingvognen hele ugen. Men nu har vi Børneværkstedet, og Patrick elsker det. Han føler sig set og elsket som den, han er, og han er vild med de kreative aktiviteter, som Merete og Olav laver. Vi glæder os til at komme igen næste sommer !” 

– Vivi og Johnny Kemph, forældre til Patrick

”Det var en fantastisk mulighed for os, at Julius kunne være med i Børneværkstedet. Også selvom det var svært for ham hver eneste dag, så kunne han rigtig godt lide at være der og har lyst til at komme igen. Han kunne ikke rumme RockSolid. Børneværkstedet krævede ikke noget af ham. Der kunne han tage tingene i sit eget tempo og vigtigst af alt, blive set og mødt som den, han er. Hvis ikke det var for Børneværkstedet, så ville Julius ikke have været afsted til noget på SommerOase.” 

– Stine Øhrstrøm, mor til Julius